Email Print

Meddig számít gyilkosságnak az abortusz?

Author:
János
Hits:
5829

Answer

Meddig számít gyilkosságnak az abortusz? Ha azért veteti el valaki a gyermekét, mert súlyosan fogyatékos lenne születéskor vagy életképtelen, akkor az gyilkosságnak számít. És, ha méhen kívüli terhesség, vagy az anyát veszélyeztető esetben van abortusz? És, ha valakit megerőszakoltak? És, ha nem lenne pénz felnevelni őket?

Áldást

KeresztényKedves Keresztény!

Az abortusz a Biblia kijelentése szerint - mivel egy élő magzat megöléséről van szó- gyilkosságnak tekinti! Már az Ószövetségben a Mózesi törvények leírásában olvassuk, hogyha két férfi veszekedés közben meglök egy állapotos asszonyt akkor a magzat halála esetén a büntetés halál volt;(2 Mózes 21:22-23)!

Az élet szentsége kiterjed a magzatra is. A vitás esetek valóban a feltett kérdéseidre illetve helyzetekre vonatkozna. Nézzük sorjában:

1. A fogyatékos gyermekek helyzete. Ma az orvostudomány ott tart, hogy nagy biztonsággal tudja megállapítani, hogy egy születendő gyermek milyen életkilátásokkal fog rendelkezni a megszületése után, természetesen biológiai és nem társadalmi értelemben.

Amikor tehát kiderül, hogy egy magzat életesélyei kedvezőtlenek vagy hosszú életre szóló szövődményekkel születne meg akkor szokták az abortuszt felajánlani az édesanyának vagy házaspárnak! A keresztény tanácsadók és lelkigondozók tábora gyakorlatilag itt szakad ketté és mindkettő a maga álláspontját hangoztatja: Az egyik szerint a gyermeket el lehet vetetni mivel úgy is Isten elé kerül és így az üdvössége biztosítva van ráadásul a földi élete nem lenne kiteljesedett és boldog!

A másik vélemény szerint pedig mindenképpen meg kell tartani a magzatot,  mert az életet csak Isten veheti el aki adta azt.  A Bibliai alapelvek alapján egyértelmű, hogy az utóbbi álláspontnak van létjogosultsága még ha ez értelmetlennek és szokatlannak is tűnik. Egészségügyben dolgozom és nem egy olyan családot ismertem meg munkám során akik tudatosan vállalták, hogy a gyermeküket bármilyen áron megtartják. Ezeken  a helyeken olyan szeretetet és megértést találtam a gyermek felé amilyet  kevés egészséges gyermek környezetében. Ráadásul keresztényként olyan lehetőségek birtokosai vagyunk mint Isten mindenhatósága és gyógyító hatalma. Számtalan bizonyságot olvastam ebben a témában, hogy bármilyen eltérést is állapítottak meg a magzatnál pl. Down kór, vízfejűség, nyitott gerinc, genetikai rendellenességek, valamely szerv kezdetlegessége...stb.  Istenhez fordultak aki gyógyulást adott már az anyaméhben! Az orvosok ezeket nem tudják megmagyarázni! Elképzelhető, hogy ezek az esetek a hitet próbálják meg az ember életében!

Tehát abortálni nem szabad az ige szerint  de Istenhez fordulni és gyógyításért imádkozni nagyon is szükséges!

2. A gyermeknevelés és a pénz kapcsolata időszerű téma de a Biblia szerint a gyermeknevelés hit és nem pénz kérdése. Hit abban a Szerető és kegyelmes Istenben aki a gyermeket ajándékul adta. Ő az aki gondját viseli a gyermeknek ha a körülmények talán mostohának is tűnnek. Az egyén felelőssége ebben is jelen van, hogyha nincs hite arra, hogy Isten fogja betölteni minden szükségüket akkor nem is fog gyermeket vállalni. Csak két mennyeí garancia a gyermeknevelés „költségeire”:

  • Gyermek voltam, meg is vénhedtem, de nem láttam, hogy elhagyottá lett volna az igaz, a magzatja pedig kenyérkéregetővé.  Zsoltárok 37:25  
  • Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban Filippi levél 4:19
  • Az erőszak kérdésében a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az anya milyen érzelmi-lelki állapotban hordja ki a magzatot. Annak a tudata, hogy kinek a gyermekét hordja a szíve alatt olyan pszichés nyomásnak teszi ki amelybe nehéz belegondolni annak aki nem volt -  és ne is legyen - ilyen helyzetben soha! Ilyenkor a magzat élete mivel ártatlan a dologban az anya megbocsátási akaratán múlik. Meg tud-e bocsátani annak aki ezt tette és el tudja-e engedni neki a bűnét. Ha igen akkor a gyermekre is másképp fog tekinteni.
  • A méhen kívüli terhesség más terület mivel ott gyakorlatilag minden magzat meghal mert nem tud növekedni és kifejlődni és sok esetben spontán vetélés következik be. Ellenkező esetben az anyán életmentő beavatkozást kell végrehajtani ami egyenlő a magzat eltávolításával tehát abortálásával. A petevezeték megrepedése hasűri vérzést okoz és ha nem lépnek közbe a kismama elvérzik! Abban az esetben amikor az anyát fenyegeti életveszély abban az esetben az orvosok elsősorban az anya életének a megmentéséért tesznek meg mindent mivel az már egy meglévő élet! Ugyanis az anya ha meghal a méhben lévő magzat is – a terhesség idejétől függően – szintén meghal!

Végül néhány érdekes dolog az abortusszal kapcsolatban:

  • Az abortusz megtörténte esetén olyan szöveti, fizikális elváltozások és szövődmények jöhetnek létre amely jelentősen csökkenti egy újabb fogantatás kialakulását és a magzati élet egészséges fejlődését. Ez a biológiai oldal!
  • Ennél súlyosabb a lelki oldal amikor az abortusz után valamikor, erős bűntudat, szégyenérzet és a veszteség miatti fájdalom miatt gyötrődik a nő! A megtérési tapasztalatok azt mutatják, hogy sok nőt ez vezetett el Jézus Krisztusig mert nem tudták semmilyen módon feldolgozni ezt a cselekmény(üket)t! Jézus Krisztusnál azonban bűnbocsánatra és kegyelemre leltek miután megvallották bűnüket és átadták az életüket Neki!
  • Végül amiről keveset beszélnek még keresztény körökben is. Mivel az anyaméhben gyakorlatilag gyilkosság történik ezért a nő életébe belép a Halál szelleme az erőszakos életelvétel miatt. Ahol jogalappal rendelkezik ott egyéb démonikus erők előtt tárja ki a kaput. A Halál szelleme az egyik legerősebb démoni fejedelemség amely egyértelműen életellenes cselekedetekre hajszolja az embert! Nagyon sok lelki betegség magvát hinti el ezzel.


Áldás!

Tags for this item