Email Print

Mi a véleményetek a horrorfilmek nézéséről?

Author:
János
Hits:
2549

Answer

Kérdés

Mi a véleményetek a horrorfilmek nézéséről, vagy olyan filmekről, amikbe (gonosz) természetfölötti erők jelennek meg? pl.: Mátrix, Gyűrűk Ura, Narnia, Harry Potter...?

Válasz

Kérdésedre a válasz nem könnyű, ugyanis könnyen bele lehet esni a törvénykezés csapdájába az ilyen kérdések kapcsán! Ezért inkább igei alapelveket szeretnék mutatni és tapasztalatokat megosztani ami segíthet neked a döntéshozatalban. A horror és misztikus filmek sok esetben jelentenek vízválasztót aközött amit egy kereszténynek javasolnak és amit nem. A veszélyt abban látom, hogyha valaminek a nézését megindokoljuk, hogy szabad, akkor nyitva áll a lehetőség a többi elfogadása előtt is. A thiller nem más szembenézés a világ valós állapotával, a vígjáték csak örömet okoz, a pornófilm pedig fontos lesz mert tulajdonképpen „ismeretterjesztési” célokat fog szolgálni a házasság előtt állóknak...stb.
Nézzünk meg két igét ami nemcsak a filmnézésre hanem sok egyéb hasonló területre is vonatkozik!

1, „Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de nem minden épít.” 1Kor 10:23
Ezt a kijelentést a szövegösszefüggés alapján Pál a bálványáldozati húsevéssel kapcsolatban mondta. Hasonló súlyú volt ez a kérdés akkor mint számodra a fent említett filmek. Miért?
Egyes keresztények tudva, hogy a bálványáldozati hús semmit sem ér mert ők Krisztusban vannak bátran megették. Mások a hitben erőtlenek pedig megbotránkoztak rajta mert azt hitték, hogy démonizálódnak a korábban bálványoknak áldozott húsból! Pál azt javasolja, hogy ha akkor ne egyenek belőle ha valakinek ez megbotránkozást okoz.
A filmmel kapcsolatban is ezt tudom mondani. Ahogy Pál mondja szabad megnézned, mert nem vagy eltiltva tőle de nem biztos, hogy a javadat is fogja szolgálni! Hallottam már arról, hogy valami keresztény horrorfilm és készül, hogy a valóságában mutassa be a Bibliai világképet!
Beszámolókat olvastam arról, hogy a horror és erőszakos filmek milyen lelki-szellemi leterheltséggel járnak. A rémálmoktól kezdve a megerőtlenedett imaéletig az Istennel való kapcsolat romlásáig, mert egy másfajta szellemiség is nyomást gyakorolt rá! Ez nem azt jelenti, hogy az illető démonizálódott volna, csak egy erőteljes szellemi befolyásoltság vette célba az életét. Az ilyen filmek pedig kitűnő táptalajai ennek. Ráadásul egy hamis, torz képet közölnek a szellemvilág hierarchiájáról, struktúrájáról és befolyási határterületeiről. Arról nem is beszélve, hogy némelyek esetében függőséghez vezetett a filmnézéssel kapcsolatban és elhanyagolta gyülekezeti alkalmakat is!

2, „Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséretes, ezekről gondolkodjatok”. Fil 4:8
A második dolg, hogy a horrorfilmek szerintem ebbe a kategóriába nehezen férnek bele! Az elmét a filmekben lévő képek és események képesek olyan szinten befolyásolni, hogy a gondolataidat teljesen elmozdítja az Istenről való gondolkodásról. A gonoszt több esetben pozitív szereplőnek állítja be és a véres események nem mindenki idegrendszerének valóak.
Ezért én személy szerint nem tartom bölcs dolognak az ilyen filmek megnézését de ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Sokkal több negatívumot látok benne, mint pozitívumot Nem látom, hogy milyen lelki-szellemi haszonnal járna együtt amiért megérné erre az időt fordítani. Lelkiismereti kérdésről van tehát szó, mint annak idején a bálványáldozati hús esetében. Valaki egyszer azt mondta: Ha Jézus ott ülne melletted akkor is megnéznéd-e ezeket a filmeket?

Áldás!

Tags for this item