Email Print

Miért gáz az, ha szeretsz valakit és házasság nélkül éltek együtt?

Author:
János
Hits:
2849

Answer

Kérdés

Miért gáz az, ha szeretsz valakit és házasság nélkül éltek együtt?
Pontosan: miért baj az, ha két fiatal, TISZTA SZÍVBŐLl szeretik egymást és lefekszenek a házasság előtt?

Tibor

Válasz

Kedves Tibor!

A Biblia tanítása szerint a szexualitás és szexuális együttlét csak házasságban képzelhető el. Ami ezenkívül valósul meg az paráznaságnak vagy egyéb szexualitással kapcsolatos bűnnek minősül. A házasság egy olyan szövetségi forma amelyet egy férfi és egy nő köt egymással teljes életre. A házassági alapigék fényében először a szülői kötelékek kerülnek elvágásra, majd egy tiszta szeretetből és szerelemből történő ragaszkodás a társhoz és csak ezután következhet a testi egység az eggyélétel;(1 Móz 2:24). A szövetségben lévők felelősséget vállalnak egymásért, a másik javát, hasznát keresik. Életüket teszik le a másikért. Ezek a kritériumok nem jönnek létre semmilyen más formájú kapcsolatban. Isten a házasságtörést a szövetségi viszony megtörésével egyenértékűnek tartja;(Malakiás 2:14). Csak ebben a szövetségi formában valósulhat meg a testi egység is, amelyet a Biblia titoknak nevez;(Ef. 5:31-32).

A házasság előtti és házasságon kívüli szexuális kapcsolatok a szövetségi kereten kívül jönnek létre és ezért Isten számára elfogadhatatlanok. Isten ezzel is óvni akar a következményektől, amelyeket a felelőtlen szexuális kapcsolatok okozhatnak. A Biblia szerint a paráznaság az egyetlen bűn, amelyet testében követhet el az ember;(1 Kor 6:18)! Az önmegtartóztatás az egyetlen megoldás, hogy tisztán és őszintén lépjünk be a házasság szövetségébe! Sajnos a mai korban a házasság és ezzel a felelősségvállalás szerepe leértékelődött. Egyre később kötnek házasságot az emberek és emiatt nehezebben is tudnak uralkodni, az egyébként természetes vágyaikon. Nem egy esetben a házasság előtti szexualitás csak a próba szerepét tölti be. Isten ettől szeretné megóvni az embereket.

Végül összefoglalásszerűen néhány igevers, amely arról beszél, hogy a házasságon kívüli nemi kapcsolat paráznaságnak számít.

  1. De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni. 1 Korinthusi levél 7:9
  2. De a paráznaság miatt minden férfiúnak tulajdon felesége legyen, és minden asszonynak tulajdon férje. 1 Korinthusi levél 7:2

 

Tags for this item