Email Print

Tedd, amire szabadságod van. Ez pontosan hogyan működik?

Author:
János
Hits:
1566

Answer

Kérdés

A Biblia számos tekintetben egyértelmű útmutatást ad, azonban egyes területeket illetően nem találunk konkrétumot. Mindkét esetben szokták mondani hívő körökben, hogy azt tedd, amire szabadságod van! Ez pontosan hogyan működik? És tényleg lehet ezen belső indíttatás szerint dönteni? Pl.: egyik hívő tartózkodik a horrorfilmektől, vagy vígjátékoktól, s gyakorlatilag csak keresztény filmeket néz, míg egy másik hívő tiszta lelkiismerettel megnéz elég sok mindent. Te hogy látod helyesnek?
Előre is köszönöm a választ, és minden jót a továbbiakban is!

Válasz

A horrorfilmek kapcsán már korábban írtam és itt beszéltem a keresztény szabadság értelmezés alapelveiről.
Összefoglalva:
Két igét ami nemcsak a filmnézésre hanem sok egyéb hasonló területre is vonatkozik!
1, „Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de nem minden épít.” 1Kor 10:23
Ezt a kijelentést a szövegösszefüggés alapján Pál a bálványáldozati húsevéssel kapcsolatban mondta. Hasonló súlyú volt ez a kérdés akkor mint most az, hogy ezt vagy azt meg lehet-e tenni!
Ahogy Pál mondja szabad megnézned pl. egy filmet, mert nem vagy eltiltva tőle de nem biztos, hogy a javadat is fogja szolgálni!
2, „Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséretes, ezekről gondolkodjatok”. Fil 4:8
A második dolog, hogy ebbe a kategóriába nehezen férnek bele bizonyos dolgok! Az érett keresztények pedig akik meg vannak erősödve a kegyelemben figyelembe kell, hogy vegyék a kiskorú keresztényekre gyakorolt hatását döntésüknek. Ahogy Pál mondja „akkor inkább nem eszem húst”(1 Kor 8:13)
Lelkiismereti kérdésről van tehát szó, mint annak idején a bálványáldozati hús esetében. Valaki egyszer azt mondta: Ha Jézus ott ülne melletted akkor is megnéznéd-e ezeket a filmeket vagy megtennél-e bizonyos dolgokat!

Áldás!

Tags for this item