Email Print

Az öngyilkosok a pokolba jutnak?

Author:
János
Hits:
10686

Answer

Kérdés

Kedves János!

Egy ismerősöm öngyilkos akart lenni, de nem sikerült neki. Ez az ismerősöm újjászületett kereszténynek vallja magát. Tényleg a pokolra jutott volna, ha meghal? Jelenleg arra törekszik, hogy helyreálljon Istennel a kapcsolata.

Válaszát előre is köszönöm.

Keresztény

Válasz

Kedves Keresztény!

Sajnálom azt ami az ismerősöddel történt! A kérdésedre viszont nem egyszerű a válasz. Az, hogy tényleg újjászületett-e az akivel az eset történt csak valószínűsítem ,abból a tényből, hogy ez nem sikerült neki és továbbra is Isten felé fordul. Ez mindenképpen biztató és reménykeltő a jövőre nézve.

Ugyanakkor a hátterét is meg kellene vizsgálni, hogy mi vezetett idáig, hogy ezt a lépést megtegye!

Jézus Krisztus azt mondja, hogy a Sátán ez a bukott angyalfejedelem embergyilkos volt kezdettől fogva; (Jn. ev. 8:44). Vagyis célja az, hogy az embereket a pokolba és a kárhozatba döntse valamint földi életüket tönkretegye! Az öngyilkosok esetében két démoni fejedelemség az ún. Halál és Pokol szelleme az aki ezeket a folyamatokat mozgatja és irányítja. Ezért van az, hogy az öngyilkosok egy része démonikus befolyásoltság alá kerülnek és tettüket ennek hatására követik el. Valahol ezt még tetézi a generációs átok amelyre az utal, hogy az erőszakos családi halálesetek gyakoriak voltak;(1 Pét 1:18). Egyesek pedig okkult dolgokkal foglalkoztak vagy nyílt sátánizmussal ami szintén szellemi leterheltséghez, depresszióhoz végső esetben öngyilkosságba torkollik. Ha valaki ilyen háttérből érkezik meg a megtéréshez az vagy nehezen tud megtérni vagy megtérése után jelentkeznek a problémái. Ha egy gyülekezetben ahová megtért nem foglalkoznak vele és a problémájával akkor kísértésként a lehetőség megmarad sőt a jelek szerint az ismerősöd esetében a gyakorlati tettre is sor került.

A Biblia szerint az öngyilkosság bűnnek számít mégpedig a gyilkosság kategóriájába sorolja mivel az ember ilyenkor saját magát pusztítja el;(2 Móz 20:13)!

Az, hogy egy öngyilkos megtért újjászületett keresztény hová kerül a halála után a Biblia erről konkrét esetet nem közöl. Ilyen esetben alapelveket kell keresni amelyek közelebb vihetnek a megoldáshoz.

Két kérdés feszül ilyenkor egymásnak. Az egyik, hogy aki megtért  az egyáltalán el tud-e követni ilyen súlyú bűnt Isten és maga ellen? A másik, hogy elveszíthető-e az üdvösség az öngyilkosság esetén?

Véleményem szerint ha valaki megtértként követ el ilyen súlyú bűnt, akkor sem biztos, hogy elkárhozik, mivel Isten gyermeke volt! Isten szeretetétől semmi sem választhatja el még a saját rossz döntése sem. Az ilyen keresztények az alap miatt megmaradnak, de mint akik tűzön mennek át és megszégyenülnek Jézus Krisztus eljövetelekor;(1Kor 3:13, 1 Ján 2:28)! Pál is szeretett volna mielőbb Jézusnál lenni, de ezt a vágyát nem sürgette az öngyilkossággal! Hangsúlyozom, hogy végső soron Istennél van a válasz! Ugyanis az Írás azt is mondja, hogy az embergyilkosoknak nincs örök életük;(1 Ján 3:15, Jel 22:15). Ráadásul ez már a gyűlölet kapcsán is így van!

Fontos, hogy az Istennel való kapcsolata valóban rendeződjön az ismerősödnek.

Javaslataim és tanácsaim:

  1. Tegyen először is bűnvallást Isten előtt, hogy az életét amit Tőle  kapott el akarta dobni magától
  2. Kérje, hogy Jézus Krisztus vére fedezze be életében azokat a sebeket amik ezzel jártak és következményeként ott vannak az életében.
  3. Töltekezzen be Szent Szellemmel, hogy a kitakarított élete ne váljon ismét gonosz erők lakhelyévé; (Mt 12:45)!
  4. Vizsgálja meg az életét, hogy mi vezetett idáig és ha felismerte az okokat akkor azokat kezdje el felszámolni.
  5. Ha ez nem megy kérjen segítséget és szükség esetén szabadítószolgálatot. Valamikor a démoni kötelékek csak így távolíthatóak el.
  6. Olyan közösséget válasszon lelki otthonának ahol minden lehetősége megvan a bármikori segítségkérésre. És a növekedésére a hitéletben.
  7. Végül keresse Isten akaratát az életére, jövőjére nézve. Minden megváltott ember Isten céljait kell, hogy  szolgálja már itt a földön. Ennek a tudata értelmessé és boldoggá teszi az embert!

Tags for this item