Miért fontos az EQ?

cikk02

1. A siker 85%-ban az EQ-nktól függ és csak 15%-ban az IQ-nktól. Vállalati személyzetisek szerint a magas IQ miatt vesznek fel valakit egy munkahelyre, de az EQ-ja miatt tartják meg.
2. A jó EQ képessé tesz egészséges kapcsolatok építésére.
3. A romboló, feldolgozatlan érzések hatással vannak gondolkozásunkra, koncentráló-képességünkre és munkavégzésünkre is.

Az EQ-nak két fő kategóriája van: személyes kompetenciák, készségek és szociális készségek.

Az ÖNTUDAT a sarokköve az érzelmi intelligenciának. Ez az alapja annak, hogy a többi készségével képes legyen az ember dolgozni. Időnként fontos, hogy bizonyos szavakat jól értsünk és kifejezéseknek pontos jelentést adjunk.

Az EQ világában önmagunk ismerete azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a következőkkel:
1. tudni mit érzünk az adott pillanatban
2. a döntéshozatal során tisztában lenni ezekkel az érzésekkel
3. reálisan gondolkozni a képességeinkről
4. egészséges önbizalommal bírni

Amikor dühöngő, csapkodó felnőtteket látok, akkor az semmiben nem különbözik attól a kétéves gyerektől, aki a földre veti magát és hisztizik, mert nem kapta meg a cukorkáját. Haragot, frusztrációt érez valami miatt, s egy gyermeknél természetes folyamat, hogy nem érti miért érzi ezt, s nem tudja, mit kezdjen ezzel az érzésével.

Az érzelmek ajtók a lelkünkben, amelyek megnyithatnak minket mások előtt vagy elzárhatnak tőlük. Az egészséges érzelmi fejlődéssel többek között a következő képességek is fejlődni fognak:

a. Megtanuljuk, hogy milyen érzések milyen szükséglethez tartoznak és hogyan lehet azokat kielégíteni. Egy felnőtt és egy gyermek között fontos különbség az, hogy egy gyermek nincs tisztában azzal, hogy mi okozza az érzéseit és azokat hogyan kezelje.
Pl. a gyerek 2-4 éves és hisztizik, vagy odajön, hogy nem érzem jól magam. Azt mondom neki, hogy enned kéne valami uzsonnát, adok neked. Erre ő azt mondja, hogy nem kérek. De tudom, hogy uzsonna idő van és ennie kéne, ezért adok neki enni. Utána azt mondja, hogy jobban érzi magát. Nem tudta mit érez, nem tudta azonosítani az érzést. De azzal, hogy enni adtam neki, megtanulta, hogy ez az érzés, amit érzett az éhség érzete, s ezt úgy elégítjük ki, hogy eszünk.

Egy normális fejlődési folyamat esetén egy gyermek megtanulja azonosítani a szükségleteit és elsajátítja azt, hogy mi a helyes módja ezen szükségletek betöltésének. Tudja, hogy milyen érzések milyen szükséglethez tartoznak és azokat hogyan kezelje.
Pl. amikor magányt érez, akkor nem vásárolni megy, mert a vásárlás egy másfajta szükséglet betöltését szolgálja: nevezetesen pl. az éhség csillapítását. Vagy, amikor dühöt érez a főnöke iránt, akkor nem a gyerekét veri meg. Egy felnőttnek ez alapvető fontosságú – ellenkező esetben az történik, hogy nem érti miért érzi, amit érez és azt sem tudja, hogy ezekkel az érzésekkel mit kezdjen. Pl. haragot vagy magányt érez, nem tudja, hogy ez most jó vagy rossz, s azt sem tudja, hogy mit kezdjen vele, ezért csak kirobban belőle. Egy felnőtt tudja, hogy mit kezdjen ezzel az érzéssel.

b. Megtanuljuk a vágyainkat és a szükségleteinket különválasztani, és a vágyainkat késleltetni. Egy másik példa. Otthon este kilenc óra van. A legkisebb gyerekünknek le kell feküdnie. De ő azt mondja, hogy még játszani akarok. Én azonban tudom, hogy az a jó, hogy lefekszik, mert tudom, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy másnap az iskolában tudjon teljesíteni. Ő akar valamit, amire nincs szüksége: ébren maradni. Én akarok valamit, amire szüksége van: lefeküdni. Az ő vágya ellenkezik a szükségletével.
Egy felnőtt rendelkezik azzal a tudással, amellyel megkülönbözteti a szükségleteit a vágyaitól. Tudja, mire van szüksége és képes azt akarni. A legtöbb felnőtt olyan dolgot akar, amire nincs szüksége: egy újabb kapcsolatot, még akkor is, ha ez a régiben fájdalmat okoz, egy újabb kütyüt, még akkor is, ha ezért eladósodik, stb.

Akar dolgokat, mert érez egy szükségletet, de nem tudja, hogy ezt a szükségletet hogyan kellene betölteni, ezért  kapcsolatról kapcsolatra megy, függőségből függőségbe, vásárlásból vásárlásba. Soha nem tanulta meg azonosítani a valódi szükségleteit, megtanulni, hogy azokat hogyan lehet betölteni és a vágyakat hogyan lehet késleltetni.

Egy egészséges felnőtt képes a saját szükségleteiket azonosítani és betölteni, a saját érzéseit megérteni, elfogadni és kontrollálni. Felelősséget vállal önmagáért (érzéseiért, szükségleteiért, döntéseikért). Képes egyenrangú kapcsolatokra, amelyekben nem érzik úgy, hogy másoknak alárendeltek, vagy nem próbálnak meg másokon uralkodni. Azok az emberek, akik úgy tekintenek másokra, mint akik felettük állnak, azok még mindig gyerekként tekintenek másokra. Akik mindig mások kedvében akarnak járni, azok nem veszik fel annak a felelősségét, hogy mit jelent felnőttnek lenni.


Forrás: Grész Gábor: Érzelmileg egészséges felnötté válni 2013.10.06.