EQ - érzelmi intelligencia

cikk03Az egészséges felnőtt képes különbséget tenni és dönteni a jó és a rossz között.

Ehhez szükség van a következőkre:

 1. A jó és a rossz tudásának a birtokába kell kerülni. A jó és a rossz relativizálása aláássa az ember döntési képességét.
 2. Fel kell ismerni és meg kell tanulni elfogadni, hogy a jó és a rossz egyszerre létezik a világban. Nem tudjuk kiirtani, megszüntetni a rosszat.
 3. Meg kell tanulni felismerni a bennünk lévő jót és rosszat. Bármelyik irányba történő torzulás, torzult énképhez vezet: valaki vagy tökéletesnek hiszi magát, vagy teljesen értéktelennek.
 4. El kell sajátítani azt a képességet, hogy a jót válasszuk. Erre a tudásra elsősorban akkor teszünk szert gyerekként, amikor látjuk a családunkban, a szüleinkben, a körülöttünk élő felnőttekben, hogy bennük is jelen van a jó és a rossz. Ahogy látjuk, hogy ők elfogadják a saját gyengeségeiket és küzdenek vele, úgy képesek leszünk a saját gyengeségeinket, rosszaságunkat is elfogadni. Ellenkező esetben problémáink lesznek ezzel, s extrém esetben akár arra sem leszünk képesek, hogy különbséget tegyünk jó és rossz között. A családunkban vagy a bennünk lévő rossz tagadása végzetes és szélsőséges gyerekes viselkedéshez vezethet. A munkánkban is jelen van a jó és a rossz egyszerre. A barátainkban is, sőt bennünk is. Vannak dolgok, amiket utálunk magunkban. Meg kell tanulni elfogadni, hogy bennünk és másokban is vannak dolgok, amelyeket nem szeretnünk.

Amikor nem tudjuk elfogadni ezt, akkor jelentkeznek olyan problémák, mint:

 1. Perfekcionizmus
 2. Idealizmus
 3. Gyengeségeink elfogadásának nehézsége
 4. Negatív érzéseink elfogadásának nehézsége
 5. Bűntudat
 6. Dühkitörések
 7. Szexuális függőség
 8. Én csupa jó vagyok - önimádat
 9. Én csupa rossz vagyok – öngyűlölet

 

ÉRZELMEK INTELLIGENS KEZELÉSE - EQ.

Egy egészséges felnőtt tisztában van az érzéseivel, képes arra, hogy felmérje, hogy az érzéseit mi okozza, és képes azokat intelligens módon kontrollálni.
Az EQ tudománya sokat foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy mit jelent azoknak az egyéni és szociális képességeknek, érzelmi kapacitásnak a birtokában lenni, amelyek egészséges felnőtté tehetnek valakit.

ÉRTELMI intelligencia:

 • Képesség valami MEGÉRTÉSÉRE.
 • Megértjük vele a különböző alapelveket, igazságokat, tényeket és a dolgok értelmét.
 • Ezen tények, igazságok és alapelvek gyakorlatba ültetése

ÉRZELMI intelligencia:

 • Képesség valami MEGÉRTÉSÉRE.
 • Megértjük vele az érzéseinket, érzelmeket, szociális helyzeteket és azok ránk gyakorolt hatását.
 • Ezen érzések, érzelmek, helyzetek hatékony felhasználása.
 • Magában foglalja mások érzéseinek megértését is.

Az intelligencia az a képesség, hogy a jobbat válasszuk.
Amit fontos itt megértenünk: ahogy az értelmi intelligenciák fejlesztése előnyökkel, lehetőségekkel jár számunkra, úgy az érzelmi intelligencia fejlesztése is.

Mindnyájan találkoztunk emberekkel, akik zseniálisak, minden tényt remekül ismernek, pontosan idéznek tényeket, mégis valahogy kényelmetlen érzés körülöttük lenni. Valahogy mindig képesek megbántani másokat, valahogy nem érzik, érzékelik, hogy most nem kéne betolakodni egy beszélgetésbe, valahogy nem érzik, hogy mikor kéne megszólalni és mikor kéne hallgatni.

Szeretnének olyan emberrel élni, aki minden évszámot és egyenletet tud, hihetetlen IQ-val rendelkezik, de sosem érzékeli, hogy a másik embernek mire van szüksége? Gondolom nem.

Az érzelmi intelligencia szerepe az, hogy

 1. az érzéseinket segítsen jól használni annak érdekében, hogy elérjük a céljainkat,
 2. a kapcsolatainkat építsük ahelyett, hogy erodálnánk és rombolnánk őket.
 3. segítsen jó döntéseket hozni érzelmileg túlfűtött helyzetekben.

Ezeket a célokat már 2000 évvel ezelőtt megfogalmazta Arisztotelész:
„Bárki meg tud haragudni - ez könnyű. De haragudni a megfelelő emberre, a megfelelő mértékben, a megfelelő időben, a megfelelő okból és a megfelelő módon - na ez már nem könnyű.”


Forrás: Grész Gábor: Érzelmileg egészséges felnötté válni 2013.10.06.