Imaharcosok - Edina

Bármi, ami elég fontos ahhoz, hogy gondolkozzanak róla, ahhoz is elég fontos, hogy imádkozzanak érte... Edina nagyon szeret beszélgetni Istennel. Legtöbbször egyedül teszi ezt, de van, hogy másokkal együtt. Többek között ezt tartja az egyik legfontosabb életprogramjának. Egy igazi feketeöves imádkozó. Miért és hogyan teszi? Milyen dolgokért lehet annyit imádkozni? Erről és hasonló dolgokról kérdeztük őt, aki készséggel válaszolt minden kérdésünkre.

A szüleid tanítottak imádkozni?

Sajnos nem. A szüleim jelenleg sem imádkoznak. Olyan családban nőttem föl, ahol nem hallottam soha sem a Bibliáról, sem Istenről. Imádkozni se láttam senkit.

Mikor imádkoztál életedben először? Vissza tudsz emlékezni, hogy mit mondtál akkor?

Akkor történt, amikor a kisfiamat három hónaposan be kellett vinni a klinikára, mert kizáródott a sérve. Mikor bevitték a műtőbe, én bementem a klinika vécéjébe. Ott, életemben először letérdeltem, és azt kértem Istentől, hogy tartsa meg az életét. Akkor még nem voltam elkötelezett hívő, de tudtam, hogy kihez kell fordulni. Azt mondtam Istennek, hogy ha megtartja a gyerekemet, akkor keresni fogom a Vele való kapcsolatot. Isten meghallgatta az imádságomat.

Ez azt jelenti, hogy utána rendszeressé vált az imádkozás az életedben?

Nem. Még onnantól kezdve eltelt úgy másfél év, amíg Isten folyamatosan vont magához. Nagyon sok mindennek kellett történni, többek között meg kellett térnem.

Milyen dolgokért kezdtél el imádkozni?


Az első időszakban azért imádkoztam, hogy bocsásson meg Isten. Később egyre bővült az imáim témája és jellege is. Már nemcsak magamért, a családtagjaimért imádkoztam, hanem azokért a dolgokért is, amiket Isten helyezett a szívemre. Például emberek megtéréséért, gyógyulásáért, a városunkért, sőt gyakran más országokért is. Ezt nevezzük közbenjárásnak. Ilyenkor nem a magam által fontosnak tartott dolgokért imádkozom, hanem azokért, amiket Isten eszembe juttat.

Csak Istenhez szoktál imádkozni, vagy valaki máshoz is?

Elsősorban az Atyához szoktam. Szentekhez egyáltalán nem és más szellemiségekhez sem. Azért nem imádkozom szentekhez, mert a szentek emberek voltak. Csak Isten az, aki meg is hallgatja az imádságot. A szentek sajnos nem.

Minden imádságodra kapsz Istentől valamilyen választ?

Isten minden imádságot meghallgat, és válaszol is, csak nem mindig úgy, ahogy mi gondoljuk…

Úgy gondolod, hogy ha Isten nem válaszol egy imádságra, akkor az is értelmezhető válaszként?

Igen.

Vannak-e tabuk az imádságban?

Nincsenek, mert Isten egy apa, akihez őszinte imakérésekkel lehet menni, és nemcsak kéréssel, hanem egyszerű beszélgetéssel is. Például elmondhatom Neki, hogy mennyire szeretem. Ugyanúgy oda lehet hozzá bújni szellemi értelemben, mint egy édesapához.

Ha valaki el szeretne kezdeni imádkozni, de nem tudja, hogy hogyan kezdjen bele, te mit javasolnál, mit tegyen? Mit tartasz fontosnak?

Azt javaslom, hogy legyen olyan őszinte, amennyire tud. Ugyanolyan módon kezdjen el beszélgetni Istennel, mint ahogy azt egy emberrel tenné.

Mi a véleményed a betanult imádságokról?

Ha az embernek nincsen benne a szíve, akkor szerintem nincsen értelme.