Korlátok közt szabadon


A Tóra (Mózes öt könyve) összesen 613 parancsolatot tartalmaz, beleértve a sokak által ismert 10 parancsolatot is. Ezek közül 365 végrehajtandó parancsolat („tedd”), míg 248 tiltó parancsolat („ne tedd”). Még megszámlálni is sok, nemhogy betartani… Mire jók ezek a szabályok? Miért adta ezeket Isten? Mit akar ezzel elérni? Mirjammal beszélgettünk.
 

Szoktad úgy érezni magad, hogy korlátok közé vagy szorítva?

Igen, az élet sok területén. Ilyen például az idő. Sokszor olyan sok mindent meg szeretnék tenni egy nap alatt, de még mindig 24 órából áll. Isten nem véletlenül adott ennyit, de ebbe bele kell, hogy férjen a csendesség, a felkészülés, a tanítás, az utazás, a pihenés és még más dolgok is. A hétnapos periódus is adott, és az utolsó nap van a pihenés. Lehet, hogy korlátnak tűnik, pedig védelem, a javunkat szolgálja. Képes vagyok túltervezni magam, sok emberrel szeretnék minőségi időt tölteni, de nem tudok mindig. Meg kell látnom, hogy Isten mikor és hol akar látni engem. Sajnos nem lehetek egyszerre öt helyen, bármennyire is szeretnék.

Szerinted milyen lenne az élet korlátok nélkül?


A korlátokra szükségünk van. Isten ezeket azért adta, hogy megvédjen bennünket. Nem ellenünk van, ez egy védőrendszer. A betegség vagy a fáradság is lehet bizonyos szempontból ilyen jelző- és védőrendszer. Visszatérve, ha a közlekedési táblákat és a jelzőlámpákat eltüntetnék, illetve kikapcsolnák, az nagy veszélyt jelentene. Ugyanígy van ez az erkölcsi normákkal is. Nem véletlenül vannak ezek beépítve az életünkbe, a társadalmunkba, mert fontosak, hogy legyenek.

Vajon miért nem szeretjük Isten korlátait?


Mert úgy érezzük, hogy megfoszt valamitől bennünket. Mivel nagy szigorban nevelkedtem már kicsi koromtól kezdve, nekem nem jelentett olyan nagy traumát az a tudat, hogy annyira le lennék korlátozva. Nekem ez volt a természetes. Ezt láttam otthon, meg a suliban. Míg mások lázadoztak, engem ez annyira nem hatott meg. Isten nem megfoszt, hanem véd.

Mi történik akkor, ha valaki átlép bizonyos korlátokat, mondjuk felrúg szabályokat?


Megüti a bokáját… Számolnia kell a következményekkel. A jó döntéseinknek jó következményei vannak, a rossz döntéseinknek rossz következményei. Ha valaki át akarja lépni az én korlátaimat, akkor kiteszem a stoptáblát. Annyit tehetnek meg velem az emberek, amennyit én megengedek nekik. Ez védelem magamért is, meg másokért is. Jó, ha tiszteljük a másik ember idejét, erejét, érzéseit. Nem szabad visszaélni ezekkel. Amit szeretnétek, hogy az emberek veletek tegyenek, ti is azt tegyétek velük. Fontos, hogy legyenek korlátaink, tisztában legyünk a határokkal, és azokon belül mozogjunk.

Vannak rossz korlátok is?

Azok a falak, amelyek elzárnak egymástól embereket. Ugyanígy azok sem jók, amelyek eltávolítanak Isten közelségéből. Ha a Bibliában leírt dolgok szerint élünk, akkor az a legjobb élethez vezethet, amit élhetünk.