Szurokfű vagy Oreganó (Origanum vulgare)

Az ajakosok családjába tartozik, csakúgy mint rokona, a majoránna. Régi fűszernövényünk (vadmajoránna, balzsamfű), felhasználása régen a majoránnáéhoz hasonló volt, sok helyen annak pótlására is alkalmazták. Manapság inkább csak olaszos ételeket fűszerezünk vele.

Aromája a majoránna és a kakukkfű keverékére emlékeztet.

Ezeket a fűszernövényeket már a görögök is nagyon kedvelték, annyira, hogy a hegyek örömének, „Oros ganos”-nak hívták.

Egyiptomban a szurokfüvet gyógyszerként alkalmazták.

Görögországban ma is szabadon nő a szurokfű illatos domboldali mezőkön.

A szurokfű hajtásai kissé szétterülők, levele bors ízű, virága fehér vagy halvány rózsaszín. A levelek egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, thymolt tartalmaznak. A szurokfű forrázata jó köhögésre, idegesség okozta fejfájásra, és nyugtató hatású is egyben.

Az szurokfű valamivel erősebb ízű a majoránnánál; a jó oregánóból valóban csak egy csipet kell.

Az oregano süteménybe is finom.

A növény évelő, tőosztással lehet szaporítani.

Majoránnaféléket a lakásban, cserépben is lehet nevelni. Ősz végén vágjuk vissza egyharmadra a szárakat. Ha ezeket a növényeket (majoránna és szurokfű) tápanyagban
gazdagabb földben neveljük, illatuk is erősebb lesz.

Szárításra a virágzás előtt szedett levelek az alkalmasak.