Apa Joghurtos túró tortája (képes recept)

Baba piskóta 300 gr vagy piskóta lap

 

Krémhez:

Zselatin 1½ csomag

Cukor 5 ek.

Tej ½ deci

Gyümölcs joghurt 450 gr 2 doboz

Ráma 6 dkg

Őszi barackbefőtt 850 gr

Túró250 gr 2 doboz

Vanília cukor 1 csomag

Citrom vagy narancs reszelt héja

 

Tetejére:

½ Liter víz

4 kanál cukor

½ Kiló eper Jam

1 csomag zselatin

 

Efezus 4:26 A nap ne menjen le a ti haragotokkal.

 

 

Tortaforma aljára folpacot az oldalához alufóliát teszünk.

A 1 ½ csomag zselatint és a 3 kanál cukrot összekeverem, és ½ deci tejjel felteszem a tűzhelyre és hozzáadom a 2 pohár joghurtot. Ha a zselatin felolvadt, hozzá adom a rámát és a kockára vágott konzerv befőttet. Az előre összetört túrót 2 kanál cukorral, vanília cukorral és citromhéjjal vagy narancshéjjal, hozzáadom a langyos krémhez. Miután levettem a tűzhelyről addig kavarom fakanállal, amíg a túró sima nem lesz.

A formában rakott babapiskótára merőkanállal rászedem a krémet, amíg el nem lepi és egy kicsit megrázom a formát és így rétegelem, amíg el nem fogy a baba piskóta és a krém. Ha kész beteszem a hűtőbe, amíg a zselatin meg nem szilárdítja. Ez idő alatt elkészítem a tetejére a gyümölcs zselét.

Felfőzöm a ½ liter vizet 4 e kanál cukorral beleteszem a ½ kg eper jamot és ha felfőtt hozzáadom a zselatint és ha felolvadt leveszem hűlni. Ha kihűlt ráöntöm a formában lévő kihűlt és meg dermedt krémre és visszateszem hűlni, amíg teljesen meg nem dermed.

Jó étvágyat hozzá!

 

Utóirat: Ha valaki a zselét savanykásabban szereti, citromlét tegyen hozzá, vagy idény gyümölcsökkel is megcsinálhatja. Cukor helyet pedig édesítőszerrel is el lehet készíteni. A tetejét pedig tejszínhabbal díszíthetjük!!!!!!!!!!!!!

 

Készítette: Nagy Imre