Mit teszel, ha minden összeomlik a fejed fölött, és úgy érzed, hogy távol van tőled Isten?

 • „Ráteszek még egy lapáttal, aztán magamhoz térek, és elkezdem Istent keresni. Ezekben a nehéz helyzetekben mindig valami újat ismerek meg az Úrból.” (O.Zs.)
   
 • „Keresem az arcát imában és böjtben.” (N.Á.)
   
 • „Igét olvasok, vagy valamilyen keresztyén könyvet, és Istenhez kiáltok. Ezen kívül még sokat segít a teljes szívvel végzett szolgálat, ami valósággal felfrissít.” (V.Á.)
   
 • „Dicsőítéseket éneklek, majd ez imába torkollik, végül ismét érzem Isten közelségét, s azt, hogy az Ő tenyerén vagyok. Olyan tesó társaságát is keresem ilyenkor, aki Isten nagy tetteiről, bizonyságairól beszél, így én is felbuzdulok.” (K.P.E.)
   
 • „Először sírok, kiborulok, majd beszélni kezdek Istennel, olvasom az Igéjét a férjemmel együtt. Elmondom Jézusnak, hogy az adott dolog mennyire fájt, és Ő rendszeresen megvígasztal.”( O.I.)
   
 • „Eleinte nehéz az érzelmeken túllépnem, de aztán hozok egy döntést. Bármilyen nehéz helyzetben vagyok, és bármennyire is hallom azt a hangot, ami azt suttogja, hogy „Isten elfelejtett, nem szeret, ezért zúgolódjál, stb.”, eldöntöm, hogy azért is dicsérem az Urat, elkezdek hálát adni, és közben azt veszem észre, hogy folyamatosan formálódik át a szívem egy hálás, Isten iránti szenvedélyes szerelemmel égő szívvé.

  Ami még nagyon ütős, az az, hogy visszaemlékszem azokra a csodákra, amiket az Úr már megtett az életemben, s azokra a kilátástalannak tűnő élethelyzetekre, amelyekből GYŐZTESEN hozott ki az Úr. Ez mindig erőt és hitet ad ahhoz, hogy bízzak abban, hogy a jelen helyzetben is Ő a Szabadító.” (K.K.)
   
 • „Volt olyan, hogy először bepánikoltam, kétségbeestem, megijedtem, és teljesen kiakadtam. Istent nagyon távol éreztem magamtól. Ez egy nagyon rossz helyzet és érzés. Azt tanultam meg, hogy az érzéseink nagyon sokszor becsapnak minket, és nem szabad ilyen téren az érzéseinkre figyelni. Nem szabad arra támaszkodni, hogy most érzem-e, hogy Isten velem van, vagy sem. Hiszen Ő azt mondta, hogy „Íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Máté 28:20) Ez pedig tény, és nem érzés kérdése. Jó tudni fejből Igéket a Bibliából, mert ilyen nehéz helyzetekben szokott segíteni, hogy eszembe jutnak. Isten Igéje bátorít, tanácsol, vezetést ad arra vonatkozóan, hogy mit tegyek. Imádkozni szoktam, Isten elé viszem a problémámat őszintén, (még akár azt is, hogy milyen távolinak érzem Őt magamtól), és kérem, hogy segítsen, és adjon kiutat ebből a helyzetből. Gyakran imádkozom Igével. (zsoltárok)

  Szerintem az egyik legfontosabb dolog, hogy őszinték legyünk Istenhez. Ha valami fáj, merjük elmondani neki. Nagyon fontos, hogy sose adjuk fel, sose hátráljunk meg! Ne a magunk erejéből próbáljuk megoldani a dolgokat, hanem már első körbe vigyük őket Isten elé!” (T.A.)
   
 • „Ha nem érzem Isten jelenlétét az életemben és rosszul sikerülnek a dolgok, nálam az vált be, ha először megnézem, hogy nem vétkeztem-e. Az ilyesmi megszomorítja Isten Szellemét. Olvasom a Bibliát és imádkozom, hogy Isten mutassa meg, ha hibáztam. Ha van ilyen, akkor megbánom, de ha van, ha nincs, akkor is jó kimondani - hangosan megvallani azokat az igazságokat, amik arról szólnak, hogy ki vagyok én Krisztusban és kicsoda az én Istenem*, és jó visszagondolni és hálát adni azokért a dolgokért, amiket már tett velem. Jó azt tapasztalni, hogy rendbe jönnek a dolgok és hálát adni érte.”

  "Én (az Úr) váltom valóra szolgáim beszédét, és megvalósítom követeim tanácsát." Ézsaiás 44,26/a (J.P.)
   
 • „Egy ideig gyűlnek bennem az érzelmek és a feszültség, úgy érzem, összeomlik a világ, majd ráeszmélek, hogy sehova máshova nem lehet menni, csak az Úrhoz! Akármilyen rossz helyzet van, soha nem olyan rossz, mintha nem tértem volna meg. Istennel minden problémámat megoszthatom, Ő a legjobb tanácsadó, bár nem mindig értem. Sokszor van, hogy tudom, hogy szeret, habár akkor éppen nem így érzem. Nagy segítség, hogy Vele kommunikálhatok. Kérdéseket tesz fel, mond bizonyos dolgokat, Igéket és képeket is szokott adni. Ilyenkor megvigasztal és új nézőpontot ad. (Például megláttat egy rossz hozzáállást.) Úgy látom, hogy a terheket érdemes minden nap lerakni az Úr elé. Egyébként a nehéz helyzetekben, amikor máshogy alakulnak a dolgok, mint ahogy gondoltam, terhek szakadnak rám és ez fájdalommal jár át. Az a tapasztalatom, hogy ha az érzelmi területet rendezzük, a többi terület is rendeződni fog. Isten Igéit, igazságait be kell ültetnünk a szívünkbe. Végül még fontosnak tartom megemlíteni a testvéri kapcsolatok helyes megélését, hiszen az egymást képesek emelni, ami újra helyrezökkenti az embert.” (A.M.)