Velünk történt

A vértanú egyház – inkvizíció és mártírok a reformáció korában

A vértanú egyház

2017. októberében ismét előadást szervezhettünk a Szegedi Tudományegyetemen. A lehetőség adta magát, hiszen ebben az évben ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját, melyre sok szempontból érdemes emlékezni vagy kibővíteni ismereteinket. Célunk minden ilyen alkalommal, hogy a Jézusról szóló örömhírt eljuttassuk az egyetemisták közé, barátainkhoz, a körülöttünk élőkhöz.

Előadónk a Magyarországi Baptista Egyház korábbi elnöke, Dr. Mészáros Kálmán volt, aki baptista lelkipásztor, egyháztörténész, teológiai tanár; a Budapest-Kispesti Baptista Gyülekezet lelkipásztora; a Baptista Teológiai Akadémia tanszékvezető docense, ahol 25 éve tanít egyháztörténelmet. Tehát első kézből és megbízható forrásból tájékozódtunk a témában!

Bővebben: A vértanú egyház – inkvizíció és mártírok a reformáció korában

Gyülekezetünk első avatási Istentiszteletén a „mélyre eveztünk”

Avató Istentisztelet

Bereczki Lajos testvérünk fogalmazott így az Új Remény Baptista Gyülekezet első presbiter és diakónus avatási Istentiszteletének végén.

2017. október 22-e 16 éves gyülekezetünk életében fontos fordulópontot jelentett, és meghívott családtagjainkkal, vendégeinkkel együtt mindannyian átélhettük Istenünk szent munkájának jelentőségét és súlyát.

Bővebben: Gyülekezetünk első avatási Istentiszteletén a „mélyre eveztünk”

Szeged, a (nap)fény és só városa

Tágas Tér Fesztivál 2017

Szeptember egy igen termékeny időszak volt számunkra Szegeden. Alighogy véget ért a Missziói Ifi Táborunk és Túlélőcsomagokat osztottunk a Szegedi Tudományegyetemen, ezen megmozdulásainkat szorosan követte egy következő: a Tágas Tér Fesztivál.

Tágas Tér Fesztivál 2017

Felekezettől függetlenül, egy lélekkel fogtak össze Szeged evangéliumi közösségei és nyitották meg kapuikat a város lakói felé, hogy kicsik és nagyok egyaránt hallhassák a Jézusról szóló örömhírt. Három napos rendezvénysorozat keretein belül volt lehetőség arra, hogy elérjük a körülöttünk lévőket, mindezt pedig egy két napos lelkimunkás képző előzte meg a Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezetben, ahol hárman megtértek.

Bővebben: Szeged, a (nap)fény és só városa

Az evangélium kiáradása a Szegedi Tudományegyetemen

MIT2017

Egy maroknyi elszánt fiatal a nyárvégi utolsó szünidei vagy szabadságként kivehető napjait missziós munkának szentelte Szegeden. Olyan újjászületett, szolgálatkész emberek gyűltek össze városunkban, akik szerettek volna bekapcsolódni az egyetemi misszióba és az utcai evangelizációba egyaránt. „… amint meg van írva: ’Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.’ De hogyan hívják segítségül azt, Akiben nem hisznek? Hogyan is higgyenek abban, Akit nem hallottak? Hogyan hallják meg igehirdető nélkül? És hogyan hirdessék, ha nem küldettek el? Így van megírva: ’Milyen kedves azoknak a jövetele, akik az evangéliumot hirdetik!’” (Római levél 10:13-15)

Elméleti alapjaink lefektetése után mindazt, amit tanultunk, három napon keresztül kamatoztattuk a terepen – történetesen a Szegedi Tudományegyetem beiratkozási hetén. Egésznapos evangéliumhirdetésre nyílt lehetőségünk, hiszen már reggel nyolc órától érkeztek a hallgatók, egészen késő délutánig, hogy bekerüljenek az egyetem vérkeringésébe. A hosszas sorban állások nem törték meg az érdeklődőket – ottlétünk alatt legalább 220 hallgatóval beszélgettünk, akik közül közel 200 ember hallotta a teljes evangéliumot és lettek kérdései Jézussal kapcsolatban! Szolgálatunkat a napok végén testvéri körben zártuk kiértékeléssel és közös vacsorával, valamint élménybeszámolókkal fűszerezve:

Bővebben: Az evangélium kiáradása a Szegedi Tudományegyetemen

Megindító őszinteség édesanyáktól

Mit jelent számodra anyának lenni?

„Nagy kiváltság, hiszen sokáig orvosilag úgy volt, hogy nem lehet gyermekem. Ezért nagyon hálás vagyok Istennek, hogy mégis megajándékozott minket! Ezen kívül gondoskodás egy új életről; felelősség vállalás, hogy segítsem a gyermekemet kiegyensúlyozott, érett felnőtté válni...”

„Kiváltság számomra feleségnek és anyának lenni, ami úgy gondolom, alapból nem jár, ’csak mert megérdemlem’! Orvosként és hívőként is csodának élem meg a fogantatást, a magzat növekedését, születését, majd gyermekké cseperedését és boldog vagyok, hogy a részese lehetek.”

Bővebben: Megindító őszinteség édesanyáktól

Új identitás

Új identitás

2017. január 29-én új testvérünket köszönthettük a Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezetben, akinek nem volt elég, hogy csak ’titokban’ kövesse az Úr Jézust, hanem meg is tette, amit Ő kért tőle: víz alá merítkezett, s ennek sokan lehettünk tanúi. Istennek hála, új gyülekezeti helyünkön történhetett meg e jeles esemény, melynek méltó felavatása volt egy ilyen lépés. Új év, új élet, új hely, Új Remény!

Varga Richárd az Istenhez vezető útját a következőképpen foglalta össze:
„Vallásos, de nem gyakorló hitű családban nevelkedtem. Már általános iskolában elkezdtem járni hittanra, később pedig egyházi gimnáziumba jártam, ahol megtanultam a bibliai történeteket, valamint megkeresztelkedtem és konfirmáltam is, de nem volt személyes kapcsolatom Istennel. Gyakran voltam magányos, és állandóan ürességet éreztem magamban. Úgy gondoltam, hogy egy párkapcsolat tudná ezt betölteni - attól lenne boldog és teljes az életem. Mivel a lányoktól mindig visszautasítást kaptam, az önbizalmam, az önbecsülésem és az önértékelésem is nagyon mélyen volt. Úgy éreztem, teljesen értéktelen ember vagyok, nincs célja és értelme az életemnek, emiatt depresszióba estem és gyakran foglalkoztatott az öngyilkosság gondolata. Ekkor találkoztam a Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezettel egy munkatársam által. Nagyon megragadott, hogy mekkora szeretettel fogadtak, milyen kedvesek és közvetlenek. Részt vettem egy öt alkalomból álló előadássorozaton (KeddV), ahol jobban megismerhettem Istent és megtudtam, hogy mennyire szeret a bűneim ellenére is.

Bővebben: Új identitás

EUTANÁZIA és ÖNGYILKOSSÁG a Biblia fényében

EUTANÁZIA és ÖNGYILKOSSÁG a Biblia fényében

Kényes területen mozgó témákról beszélünk. Kell-e szót ejtenünk egyáltalán ezekről? Aktuálisak-e mai társadalmunkban, akár itt, Magyarországon ezek a kérdéskörök?

Nos, azt kell mondjuk, igen!

Kevés ember meri felvállalni az eutanázia vagy akár az öngyilkosság hátterének, eredetének, esetleg szükségességének boncolgatását, de Prof. Dr. Almási Tibor ezen ritka rétegbe tartozik. A Tanár úr Budapestről utazott le hozzánk Szegedre, hogy bibliai szempontból világítsa meg nekünk a témát - ha úgy tetszik, teológiai vonatkozásban. Sokan gyűltünk össze Szegeden az imaházban, igen különböző korosztályokból, hogy együtt keressük kérdéseinkre a válaszokat. Alkalmunkat a helyi gyülekezet ifjúságának dicsőítő dalai nyitották, majd Sipos Márk, a Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezet lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket és konferálta fel vendég előadónkat.

Bővebben: EUTANÁZIA és ÖNGYILKOSSÁG a Biblia fényében

MIT csináltunk Szegeden?

-Beszámoló a 2016-os szegedi Missziós Ifi Táborról-

„Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére, elsőként zsidónak, de görögnek is…” (Római levél 1:16)

MIT2016

Szeptember 8. és 11. között került megrendezésre az MBE Kornya Program keretei között, a Magyarországi Baptista Ifjúsági Mozgalom (MABIM) és a Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezet szervezésében, a Missziós Ifi Tábor (MIT) elnevezésű kezdeményezés, melynek célja kettős volt. Egyrészről, hogy keresztyén fiatalok felkészítésével és kiküldetésével minél többen megismerjék Szegeden az evangéliumot; másrészről pedig a fiatal hívők gyakorlati tanítványozáson keresztül megtapasztalásokat szerezhessenek az egyetemi misszióban és az utcai evangélizációban, valamint betekintést nyerhessenek egy gyülekezetplántálás mindennapjaiba.

Bővebben: MIT csináltunk Szegeden?

Egy kivételes est Mező Misivel

Egy kivételes est Mező Misivel

Misi Gyulán született énekes és zenész. Már általános iskolában egy hagyományőrző cigány együttesben lépett fel, 17 éve pedig a Magna Cum Laude tagja. Legtöbbünk innen ismerheti és hallhattunk tőle dalokat.

Általános információk ezek, melyeket legtöbbünk megtalálhat az interneten. De mi van ezek mögött? Meglátjuk-e az embert az ünnepelt sztárban? Beszélhetünk-e őszintén és kendőzetlenül olyasvalakivel, aki fényévekre messzinek tűnik tőlünk? Legtöbbször talán nem. De vannak esték, amik kivételt képeznek - a mi esténk, ilyen volt! Hit, remény, bizalom, zene, életváltozás… Misi beszélgetett velünk, és mi ezeket tapasztaltuk:

Bővebben: Egy kivételes est Mező Misivel

A "baptista" szó megmaradt a fejemben

2015. november 21-én új testvérünket köszönthettük a Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezetben, aki nem csak beszélt a hitéről környezetében, hanem meg is élte, és most Jézus példája szerint alámerítkezett.

Szilák Zsófia Istenhez vezető útját a következőképpen foglalta össze:

„Az én történetem a tengerentúlon, Amerikában kezdődött. Szüleim kint dolgoztak, s bátyámmal mindketten kint születtünk. Ez a hitéletemre nem is lett volna hatással, hiszen kb. 2-3 éves voltam, amikor hazajöttünk, ha akkoriban a családom nem járt volna el egy baptista gyülekezetbe. Ennél fogva a régi elmesélésekből a ’baptista’ szó megragadt a fejemben – bár pontosan nem tudtam, kiket jelöl, de mindenképp egy pozitív jelzőt társítottam hozzájuk.

Itthon, Magyarországon nem voltunk semmilyen gyülekezetnek a tagjai. Egészen 17 éves koromig istentiszteleten sem voltam. De szüleimnek hálát kell adjak az esténkénti bibliaolvasásért, amely kiskoromban kapott helyet a mesekönyvek mellett.

Istent – mint sokan mások – egy távoli, hatalmas, szinte már félelmetes Teremtőnek képzeltem el. Nem ismertem a környezetemben keresztyéneket, fogalmam sem volt arról, hogy Istennel közvetlen kapcsolatot is ki lehet alakítani.

Bővebben: A "baptista" szó megmaradt a fejemben

Missziós Ifjúsági Tábor Szegeden

MIT

Első ízben került sor a Missziós Ifjúsági Tábor megszervezésére. Olyan fiatalok jelentkezését vártuk, akik készek voltak bekapcsolódni az evangélium átadásába a fiatalok és az egyetemisták felé, akiket érdekelt, hogyan működik belülről egy evangéliumi gyülekezetplántálás, továbbá akiket nem tudott legyőzni a távolság az otthonuk és Szeged között, sőt, kiaknázták az új környezet adta lehetőségeket és szerettek volna tanulni, továbbfejleszteni magukat. Lelkes, missziós lelkületű fiatalok csatlakoztak be egyetemi csapatunkba, az EDK-ba (www.ujremeny.hu/szeged/edk).

Bővebben: Missziós Ifjúsági Tábor Szegeden

Kártpátaljai orvos-misszió 2015

Idén tizenkettedik alkalommal került megszervezésre az „Ukrajnai Nyári Misszió”. A hét mottója ez volt: „Istennél minden lehetséges”.

Előző évekhez hasonlóan, több csapat volt együtt három helyszínen: Gyulán, Aklin és Új-Aklin. Az orvosok nagy része és egy gyógyszerész az Egyesült Királyságból érkeztek. Én az orvosi csapatban segítettem tolmácsként.

Reggelenként közös áhítattal indult a nap, majd utána elkezdtük a rendelést. Az első pár napon a helyi iskola tantermeiből kialakított „kórtermeiben” fogadtuk a betegeket.

Voltak napok, amelyeken a rendelési idő nagyon hosszúra elnyúlt, mégis azt tapasztaltam, hogy az Úr felfrissített minket és lendületet adott a következő naphoz.

Bővebben: Kártpátaljai orvos-misszió 2015

Hit, remény, szeretet

Gyülekezeti tábor - 2015

Megelevenítő élmény ebben a kesze-kusza, „minden belefér” világban egészséges embereket, családokat látni. Férfiakat, nőket, gyerekeket, akik a helyükön vannak. Nem földrajzilag vagy fizikailag értem feltétlenül, hanem inkább lelkileg-szellemileg. Tinédzserek, akik nem félnek felvállalni a hitüket az osztálytársaik előtt; Fiatal felnőttek, akik szembemennek a világgal Jézus Krisztusért; Édesapák, akik térdre borulva imádkoznak Isten előtt; Óvodások, akik összekulcsolt kézzel adnak hálát a menny Urának; Édesanyák, akik csendes nyugalommal, halk hangon nevelik napról napra a rájuk bízott életeket.

Mi tart bennünket össze? Egyedül a Jézus Krisztusban való hit. Ő az egyetlen olyan ’tényező’, Aki közös nevezőre képes hozni két teljesen különböző embert. A hitünk túllép a látható világon, mert tudjuk, hogy ez a materialista forma csak ideig-óráig való, ellenben a (még) láthatatlan, mennyei világ örökké fennmarad és ez az igazán valóságos! Ahogy olvassuk is: „A hit pedig a remélt dolgoknak valóságként való elfogadása, és a nem látott tények felől a magunk meggyőzése.” (Zsidókhoz írt levél, 11:1) Hogy Kovács Géza bácsit idézzem: „Itt élünk, de a fejünk a Mennyben van!”. Valóban csodálatos dolog ez.

 

Bővebben: Hit, remény, szeretet

Amatőr színjátszás: a Márk dráma

Mennyi bátorság kell a színészkedéshez? Elég merész vagyok? Be tudom-e tölteni a hangommal a terem minden egyes négyzetcentiméterét? Valódinak tűnik, mikor ’sírok’? Fog valaki nevetni a vicceken? El tudok-e esni a földön úgy rendesen, csattanósan?

Az első kérdésre válaszolva, azt hiszem, kell bőven. Végigtekintve a felvetéseken, a színészethez szükséges a bátorság, de a színjátszáshoz nem kell feltétlen profinak lenni, ami azért megnyugtató! A fent említett kérdések sokasága futott át a gondolatainkon a társaimmal, mégis 3 nap alatt a szemünk láttára állt össze a másfél órás darab, ami nemcsak minket kovácsolt csapattá, hanem örök élményeket is hagyott bennünk – reméljük a közönségben is!

Az előadásban Márk evangélista szemszögéből látjuk Jézus Krisztus életét, munkásságát, istenségét. Végighaladunk a tanítványok kétkedésein, becsatlakozunk a helyzetpoénokba, szemtanúi leszünk csodáknak és gyógyulásoknak, valamint magunkba tekintünk a meghurcolások borzalmai közepette…

 

 

Bővebben: Amatőr színjátszás: a Márk dráma

Isten megváltó kegyelme

2015. május 23-án az új testvérünket, egy fiatal doktornőt köszönthettük a Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezetben, aki nem csak szájával vallotta Urának Krisztust, hanem cselekedeteivel is bizonyította azt, és Jézus példája szerint alá is merítkezett.

Judit az Istenhez vezető útjáról a következőképpen tett bizonyságot:

Bemerítési Ünnep - 2015. május 23.

„Gyerekként félénk voltam, gyakran éreztem magam magányosnak. Mivel sokat csúfoltak az iskolában, nagyon szerettem volna megfelelni az emberek elvárásainak, vágytam rá, hogy elfogadjanak és szeressenek. Párkapcsolatokban kezdtem keresni a megoldást. Sajnos, hol másokat bántottam ezzel, hol magamat, de valaki mindenképpen sérült. Végül lelkileg mélypontra kerültem.

Ekkoriban találkoztam egy lánnyal a vonaton, aki beszélt nekem a Jézussal való személyes kapcsolatáról. Először tapasztaltam ilyet, hogy valaki Istenből merít erőt és valahogy igazán megéli a hitét. Hosszú időbe telt, mire felfogtam, hogy nekem is szükségem van Isten kegyelmére, hisz én is bűnös ember vagyok. Néhány ijesztő élmény és elgondolkodtató olvasmány hatására azon kezdtem töprengeni, hogy mi lesz velem a halálom után. Rádöbbentem, hogy a Mennyországba semmiképp sem kerülhetek. Nem tudtam, mit tehetnék, hogy változtassak a sorsomon. Szerettem volna erről beszélni valakivel, ezért felhívtam azt a lányt, akit a vonaton ismertem meg, hiszen tudtam róla, hogy hívő keresztyén. Elmondtam neki, hogy milyen kétségek gyötörnek, ő pedig azt, hogy Jézus meghalt a bűneimért, azért, hogy Istenhez vezessen, és hogy nekem ezért semmi más nem kell tennem, csak elfogadnom Őt az életem Urának. Segített nekem imádkozni. Kértem Istent, hogy bocsássa meg a bűneimet, és elfogadtam, hogy Jézus értem is meghalt és megnyitottam Neki az életemet.

Bővebben: Isten megváltó kegyelme

Interjú a Márk dráma rendezőjével, Benedek Zalánnal

Interjú - Márk dráma

Benedek Zalán gyerekkorától kezdve a színházi kulisszák mögött nőtt fel. Óvodás korában előadást szervezett a társainak, kis iskolásként gyerekszínész volt, gimnazistaként komolyan foglalkozott a gondolattal, hogy ezen a pályán induljon el. Amit lehet, kipróbált: diákszínpad, szavalás, színházi stúdió, mozgás színház, egyetemi színpad. Tanulmányai mellett színészként dolgozott a Győri Nemzeti Színházban, később a veszprémi Pannon Várszínházban. Ám Valaki közbeszólt. Ma már úgy látja, nem véletlen, hogy Veszprémben tanult rendezést, dramaturgiát, előadáselemzést és színházi szemiotikát, nem pedig Pesten. De ennél is fontosabb, hogy élete ebben az időszakban vett gyökeres fordulatot. Így mesél erről…

Bővebben: Interjú a Márk dráma rendezőjével, Benedek Zalánnal

Hol az Igazság?

kommunikacio

Interjúnkat egy fiatal keresztyénnel, elszánt szellemi harcossal készítettük, akinek Isten a szívére helyezte, hogy muszlim emberek felé hirdesse a jó hírt: Jézus Krisztus váltsághalálát és feltámadásának igazságát.

Mi a legnagyobb különbség, illetve hasonlóság a keresztyénség és az iszlám között?

Mindkettő térítő vallás és mindkettő vallás követői úgy vélik, hogy náluk van az igazság és a másik téved. Viszont az igazság nem relatív, nem lehet mindenkinek igaza, különösen, ha egymásnak ellentmondó dolgokról van szó. Mindkettő vallás az egyistenhitre alapoz (még ha a muszlimok támadják is a keresztyének Szentháromság tanát) és sok közös személy, próféta van a Koránban és a Bibliában. A muszlimok is elismerik például Jézus történelmi létét, sőt, nagy prófétának tartják. A keresztyének számára viszont sokkal többről van szó Jézussal kapcsolatban, mint egy nagy tanítóról, prófétáról. Ő Isten egyszülött Fia, Aki emberré lett, hogy megszabadítson minket a bűneinkből. Meghalt a kereszten (a muszlimok szerint ez nem történt meg) és harmadnapon feltámadt.

Bővebben: Hol az Igazság?

Kommunikáció, a kapcsolatépítés alapja avagy „Mondjam, vagy mutassam?”

kommunikacio

Érezted már úgy, hogy nem értette meg a másik, amit mondani szerettél volna? De hogyan is fejezhetnéd ki magad még érthetőbben? Vagy épp’ számodra nehéz megérteni a másik gondolatmenetét?

A kifejezésmódunk, szókincsünk, aktív hallgatói hozzáállásunk, sőt a metakommunikációnk, hangsúlyozásunk mind befolyásolhatja a beszélgetés és információátadás hatékonyságát és eredményességét.

Kedd este, Sipos Márk biológus-lelkipásztor vezetésével, egy interaktív szemináriumon vehettünk részt a kommunikáció és a kapcsolatépítés témájában.

Bővebben: Kommunikáció, a kapcsolatépítés alapja avagy „Mondjam, vagy mutassam?”

Főszerepben

erzekek-szinhaza

Hétvégén 10 perc alatt lepergett előttem az egész életem. Az Élet című színdarab főszereplője lehettem, ahol bekötött szemmel végigsétáltam az élet főbb szakaszain. Egy biztos kéz vezetett végig az úton. Később jöttem rá, hogy ez csakis Isten keze lehetett, Akiről sok évig nem is tudtam, hogy hűségesen vigyáz rám minden nap.

Már az elején -amikor eljátszották velem a születésem pillanatát-, éreztem, hogy nagyon vártak és egy ajándék vagyok a szeretteimnek. Majd megelevenedtek előttem az iskoláskor csínytevései, a dolgozatok okozta frusztrációk, a diákszerelem kavalkádja. Hirtelen túlléptük a jelent, és már a jövőben éreztem magam az esküvőmön, majd a saját családom mindennapjaiban. Később pedig 70 évesen, az unokáim között ajándékokat bontogattam.

Bővebben: Főszerepben

Gyülekezetplántálók találkozója

gyulekezetplantalo-talalkozo

Idén októberben Debrecenben került megszervezésre a gyülekezetplántálók műhelykonferenciája. Központi témája -ahogy a neve is mutatja- a gyülekezetalapítás volt, valamint, hogy megismerjük és bátorítsuk egymást az Úr munkájában.

18 gyülekezetből és plántálásból mintegy 60 fő vett részt a találkozón, megosztva egymással örömeinket, kihívásainkat és imatémáinkat.

Jó volt hallani, hogy ebben az évben egyházunkban elindult a Kornya-program (2014-2034), amely új gyülekezetek plántálását támogatja. (Kornya Mihály munkája több száz gyülekezetet eredményezett, az általa bemerítettek száma tízezer ember fölött van.)

Bővebben: Gyülekezetplántálók találkozója

KOMT konferencia - „Gyógyító szolgálat, szolgáló szeretet”

komt-1

Ebben az évben Szeged adott otthont, a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága (KOMT) XVIII. országos konferenciájának, október 10-12. között. A társaság először rendezte országos rendezvényét megyeszékhelyünkön, melyre gyülekezetünk is meghívást kapott.

A konferencia témája: „Gyógyító szolgálat, szolgáló szeretet” volt.

Minden nap más és más helyi keresztyén gyülekezet tartotta a dicsőítést és a prédikációt. Az Új Remény Baptista Gyülekezetre a nyitó napon, Dr. Kiss Katalinnak, KOMT elnökének, köszöntőjét követően került sor. Dicsőítő csapatunk ismételten kitett magáért, hiszen sikerült a résztvevőket felfrissítve bevonni Isten nagyságának, szeretetének dicsőítésébe. Ezt követően röviden elmondtam, hogyan ismertem meg az Urat, majd Sipos Márk lelkipásztor prédikációja következett, aki kiemelte, mennyire fontos az egészségügyi dolgozók részéről is a szolgáló szeretet, de ez csak akkor lehetséges, ha nekik is van Kitől töltekezni. Ez a forrásunk nem más, mint a mi Megváltónk, Jézus Krisztus és a mi Mennyei Atyánk.

Bővebben: KOMT konferencia - „Gyógyító szolgálat, szolgáló szeretet”