Pekingwood, az álomgyár?

Igen, egy csodálatos mesét tekinthettek meg azok a kedves külországi nézők, akik a tavalyi Olimpiát meglátogatták. Ilyen álomkörnyezetet álmodni is nehéz, mert annyira elragadó volt a látvány....

Nemrég volt az Egyenlítő klub és az EDK (edéká) szervezésében egy elragadó előadás a Pekingi kulisszatitkokról az Egyetemen. Sajnálhatja, aki lemaradt róla. Én tuti sajnálnám. Eredetileg este 8-kor már mentünk volna haza, mert dolgunk volt, de annyira élvezetes és szó szerint lebilincselő volt Géczy Lajos, az MTV hangmérnökének előadása, aki történetesen Jézus Krisztus jóbarátja is, hogy ottragadtunk.

Este hétre rengeteg ember gyűlt össze a teremben, a villanyok leoltódtak és kezdődött a fényképes bemutató. Pekingben olyan csodálatos hoteleket, olimpiai építményeket, parkokat, utakat, környezetet hoztak létre, elszigetelve az ország népétől és a valódi Kínától, hogy csak ámultam. Leírni sem tudom és nem is próbálkozok vele. És maga a kiszolgálás sem volt semmi. Makulátlanul tiszta, rendezett hotelszobák. Csak egy aprócska probléma: internetmegvonás és vállrándítás az ígéretek ellenére. Ennyit arról, hogy szabadabb az ország... Lajos ellátogathatott az álomgyáron kívüli helyekre és bizony érdekes dolgokat tapasztalt. Ilyen például, hogy szinte mindenkinek volt légkondija, mivel az áram szinte ingyen van, így pazarolják és használják, ahogy csak tudják. Ja és, ami engem a legjobban megfogott, az az hogy a paneldzsungel lakói esténként lemennek a drabális épület elé, bekapcsolták saját bulizós zenéjüket és a grundon ropták a táncot. Bele is hallgattunk a zenébe, de nem az én európei fülemnek való volt, az is biztos. Olyan, mintha itt Magyarországon, Budapesten vagy más nagyváros paneldzsungelében lemennének dáridózni. :D. Elég mókásan hangzik.

Persze Kínában tűzzel-vassal írtják a valódi keresztényeket, akik Jézus Krisztust követik. Pedig, ha belegondolnának, akkor rájönnének, hogy a keresztény munkaerő a legjobb, mivel becsületes, engedelmes és tiszteli a főnökét. De a hataloméhes pártelvtársak hisznek sátán hazugságának, hogy Jézus követői az ő ellenségeik, pedig mennyire felvirágozna Kína, ha a vezetők Jézust követnék a legjobb Királyt. Persze álkeresztény lehet az ember Kínában, csakúgy, mint nálunk. Lehet vallásosnak lenni, vasárnapi álkereszténynek, beülni a templomok padjára, és áhitatosan tenni, de utálni Jézust és nem foglalkozni vele, lehet képmutatóan vallásos imákat és gyónásokat suttogni, majd hétközben bulizni, verni a családot, lopni, csalni, hazudni, rózsafüzérrel rajolni. Ez természetesen lehetséges Kínában is. Megvan a népegyház és lehet úgy tenni, mintha. A mintha emberek nem ártanak...

Találó és fantasztikus leírás van a mai Kína valódi arcáról Liu Csen-Jing: A mennyi ember c. életrajzi könyvében, hogy hogyan élte meg a hitét borzalmas körülményei között. Ha megtagadta volna Jézust és vallásos emberként beült volna a népegyházi álkeresztény templomokba, abbahagyták volna az üldözését, így viszont... ( Akit érdekel vegye meg és olvassa el a könyvet )

Sokan vágyakoznak a kínai álomgyárban látott lakásokra, még akár szabadságuk feladása árán is, mert csak erre a földre van reménységük. Én viszont többi Jézust követő testvéremmel, valami sokkal jobbra vágyom:
 
János14:2-4,6-7 Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? 3És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is. 4Ahova pedig én megyek, oda tudjátok az utat." ... 6"Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam. 7Ha ismernétek engem, ismernétek az én Atyámat is: mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok őt.