Be happy, de hogyan?

Jegyzet Lakatos Péter lelkész, zongoraművész előadásáról.

Működik-e a boldogság?

IGEN, LEHET!

De hogyan lehetünk ma boldogok ma, amikor olyan sok az erős kérdőjel, és problémás dolgok ebben az időben? Sok minden nem működik jól ebben a földi világban. Az emberek különböző szinteken, módon keresik azt, ami őket boldoggá teheti. A boldogság sok ember életében hiányzik. Min múlik az, hogy valaki boldog?

De mi is a boldogság?

  • megelégedettség?
  • elfogadás?
  • szabadság korlátok nélkül?
  • biztonság? – sok mindenkiben megfordulhat a gondolat, hogy a „válság nem történhet meg velünk”
  • öröm?
  • család?
  • pénz? - ideiglenesen amíg van, de ha nincs, akkor van gond.
  • kapcsolataink?

Ahhoz, hogy boldogok tudjunk lenni kell egy fix pont. A halál előtt minden más értéket kap: legelsősorban a kapcsolatok minősége kerül előtérbe. Elgondolkozunk, hogy töltöttünk-e elég időt a másikkal. A karácsony érzése sok ember számára kisgyerekként meghatározó, azonosul a boldogság érzésével, ha megfelelő családi háttér ezt biztosítja. Előadónknak is ilyen családi háttere volt, de miután felnőtt megpróbálta újra megtalálni a karácsony érzését, de a nyolc sör és a feles között nem sikerült.

Ezután azt gondolta, hogy a karrier teszi boldoggá, de abban sem találta meg ezt az érzést, rájött, hogy a zene egy múzeum, és hogy a zenei karrier sem teszi teljesen boldoggá. Eljutott arra a pontra, hogy Isten nincs, nem létezik. Boldogságkeresése idején több könyv is ott sorakozott a könyvespolcán: többek közt persze a Biblia, Korán, Freud, Hangos Béla, és Rejtő Jenő könyvei is, amelyek okoztak némi vidám pillanatokat is.

Egy hétfői napon feltűnt neki, hogy három srác vigyorogva volt ott 8 órakor az első órán. Kevés olyan ember van, akit a hétfő reggel, boldoggá tenne, pláne a főiskolán. Ők beszéltek először neki Jézusról. Annak ellenére szóba álltak vele, hogy nagy ateista hírében állt. Ekkor kapott egy könyvet tőlük: Josh McDowel: Több, mint ács című könyvét, melynek hatására elkezdett Istenhez őszinte szívvel imádkozni, és elfogadta Jézust, mint személyes megváltóját. Másnap tudott örülni a reggeli napsütésnek. Megtörtént az a bizonyos „Pálfordulás”.

Előtte szilárdan vallotta, hogy nincs lelkiismerete, ezért mindeddig bérlet és jegy nélkül utazott a BKV járművein, de akkor, aznap miután felszállt a buszra, belévágódott az a gondolat, hogy nincs bérlete?!!! Ekkor leszállt a buszról, és szívében kezdett derengeni az a régi karácsonyi hangulat egy egyszerű mezei hétfőn. Ez egy olyan érzés volt, amit C.S. Lewis úgy fogalmazott meg: „Meglepett a boldogság”

Mindenben kell egy fix pont, mint például az Archimédeszi fix pont, de ebben az esetben Jézus az a fix pont.

Jézus mondja: A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. János evangéliuma 10, 10

Erős kisebbség a mai társadalomban az ép család.

Jézus mondja: Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. János evangéliuma 10, 11

Miért boldog Isten? Pedig neki aztán lenne miért boldogtalannak lenni! Azért, mert jó dolgot gondolt el az életünkről. Akik hozzá tartoznak, azoknak van szabadsága jót tenni. Valójában a kapcsolatok tesznek boldoggá. Az Istennel való kapcsolat tesz boldoggá, mert Isten ilyennek talált ki minket.

Az Istentől jövő szeretet teszi azt boldoggá, aki a Krisztusra, a kősziklára épít!